Door met een restproduct van de staalproductie cement te maken, wil een hoogleraar van de TU Eindhoven een hoop CO2-uitstoot besparen. Als het hem lukt, kan hij jaarlijks meer CO2-emissies besparen dan al het verkeer in Nederland uitstoot: potentieel tientallen miljoenen tonnen.

Dat schrijft de universiteit op zijn website. Bij de omzetting van ruwijzer naar staal, ontstaat er staalslak. Daar blijft ieder jaar zo’n 125 miljoen ton van over, en de samenstelling van de stof lijkt erg op die van cement. Daarom denkt hoogleraar Jos Brouwers dat het een goede cementvervanger zou zijn.
Om het plan te kunnen uitvoeren, gaat Brouwers met zijn team de natuurkundige en chemische eigenschappen van staalslak in beeld brengen.

Staalslak bestaat uit dezelfde componenten als cement, maar in een andere verhouding. Vandaar dat het team ook gaat kijken naar toevoegingen die cementachtige kwaliteiten kunnen opleveren.

Uiteindelijk is het doel om meerdere soorten cement en beton te ontwerpen, die daarna getest gaan worden. Waarschijnlijk wordt de kwaliteit van het cement wat lager dan die van normaal cement, maar de TU Eindhoven laat weten dat het voor dezelfde toepassingen te gebruiken is.

Het team van Brouwers ontvangt 750.000 euro van technologiestichting STW om het onderzoek uit te voeren. Ook Tata Steel en enkele andere industriële bedrijven sponsoren het onderzoek, waardoor er in totaal meer dan een miljoen euro beschikbaar is voor het onderzoek. Brouwers hoopt dat hij over vier jaar de resultaten heeft.

Bron: TU/e